28-11-2022, Sensatie in Kampen 

Op maandag 28 november stond de wedstrijd O&O2 – Het Zwartewater op het programma. Op voorhand werd deze wedstrijd als – moeilijk- gekwalificeerd. De vooruitzichten werden nog somberder toen bleek dat Klaas-Jan ziek was geworden, beterschap Klaas! 

Om 20.00 uur namen wij met een verbeten gezicht en een 1-0 achterstand plaats achter de borden. Na een eerste rondje langs de velden, viel mij op dat niemand slechter stond of het moest zijn dat Jan aan bord vijf het heel moeilijk had door allerlei penningen en zo. Het tweede punt wat mij opviel was dat zowel Anne als Noah hadden gerokeerd!!  Na een uurtje schaken klonk er achter mij enig geroezemoes. Wat bleek, Jan had gewonnen!? 

Een ingewikkelde dameruil, gevolgd door het verlies van een kwaliteit en even later het verlies van een stuk was teveel voor Jan’s tegenstander. Daarmee bracht Jan de wedstrijd weer in balans, 1-1. 

Ikzelf was de volgende die klaar was. Enig huiswerk bleek effectief tegen deze veel sterkere tegenstander. In de slotstelling stond ik (veel) beter, maar ik zag geen duidelijke weg naar winst. Mijn remiseaanbod werd na enige aarzeling aanvaard. 

Intussen had Noah, bord 6, een doorbraak in het centrum met twee verbonden pionnen geforceerd. Hij stond gewonnen, maar ja nu nog even afmaken en dat lukte. Stand 1,5-2,5. 

Anne, bord 4, had al eerder, met dreigende stem, zijn tegenstander al duidelijk gemaakt dat hij een remisevoorstel wel zou accepteren. Zijn tegenstander was kennelijk niet onder de indruk en ging onverdroten door. Na wisselende kansen trok Anne de vis op het droge! Stand 1,5-3,5!! 

Jaap aan bord 2 had met tegengestelde rokade, een pionnen storm losgelaten, evenwel koeltjes werd gepareerd. Uiteindelijk raakte hij verzeild in een eindspel met dubbele torens, maar met 2 pionnen minder. Dat was niet te keepen. Eindstand : 2,5-3,5. 

Dit resultaat, gevoegd bij de talrijke flesjes, zorgden voor een zeer opgewekte stemming. Het bleef nog lang onrustig in de binnenstad van Kampen. 

Henk van Schaik

Comments are closed.