08-05-2023, Slotronde.

Maandag 8 mei j.l. werd het seizoen 2022-2023 afgesloten met een gezamenlijke slotronde bij Pegasus in Zwolle. In de knusse, warme café-zaal van de Landstede gingen wij keurig op tijd van start. De stilte werd alleen verstoord door elkaar rakende biljartballen en een luidruchtige klapdeur.
Wij moesten het opnemen tegen MSV-2 uit Meppel, een team dat zich ophield in de onderste regionen van klasse 3C. Ik werd op bord 1 geconfronteerd met de Alapin in het Siciliaans. Een opening die mij helemaal niet ligt. Daardoor was ik aan het bord gekluisterd, om te voorkomen dat ik in een tiental zetten van het bord werd geveegd. Kortom, geen tijd voor de andere borden.
Na 1,5 uur (?) sijpelde het bericht door dat Haaye (6) had gewonnen! Even daarna voerde Anne (5) zijn bekende remise-act op. En met succes, de vrede werd getekend. Helaas moest Klaas-Jan (4) het onderspit delven. Jan (3) kreeg in een dubbele toreneindspel, een pion op f7. Die ging verloren, maar daardoor veroverde hij een andere pion, waardoor een gewonnen stelling overbleef. Jaap (2) werd in het Siciliaans langzaam terug gedrongen in een steeds beperkende ruimte. Dit leidde tot stukverlies en daarmee de partij.
Ik belandde in een paardeneindspel met 1 pion minder. Nadat mijn tegenstander een paar opgelegde winstkansen had gemist, offerde hij zijn paard ter verkrijging van 2 verbonden vrijpionnen. Mijn paard was evenwel in staat de doorgang van deze pionnen te blokkeren. Hierdoor werd mijn tegenstander gedwongen tot een herhaling van zetten.
Eindstand: 3 – 3, en daar was iedereen over tevreden. Door dit resultaat behaalden wij de 3e plaats!
Een prima resultaat!

Henk van Schaik.

11-04-2023, H’mmmmm.

Op 11 april reisden wij af naar Epe, naa De 7(?) Pionnen. De 7 bleek te staan voor de 7 oorspronkelijke oprichters van de club. Onze rugzakken waren gevuld met strijdlust en goede voornemens. Eén van onze teamleden, ik zal zijn naam niet noemen, had reeds een een shirt laten vervaardigen met de tekst: kampioenschap 2022-2023!!
Wij werden ondergebracht in de trouwzaal van het oude Eper gemeentehuis. Een prachtig decor voor een meeslepend gevecht. Wel nu, het liep even wat anders.
Na een uur spelen stond ik(1) onduidelijk, Jaap(2) onder druk, Jan(3) gelijk, Klaas Jan(4) een pionnetje achter, Anne(5) onduidelijk en Noah(6) tenslotte stond goed, alle stukken ontwikkeld en gerokeerd! Alles was nog mogelijk. Een uurtje later won ik een kwaliteit, maar moest vervolgens een scherpe aanval over mij heen laten komen. Noch mijn tegenstander, noch ik, vonden de gevraagde grootmeesterlijk zetten, waarna herhaling van zetten remise bracht. Bij buurman Jaap zag je langzaam de stelling verkruimelen onder permanente druk met onvermijdelijk resultaat, een nul. Jan en Klaas-Jan hielden het lang vol, maar moesten tenslotte ook capituleren. Een remise aanbod van Anne mocht niet baten. Met een loper minder liet hij in het eindspel zijn dame insluiten, waarna hij het welletjes vond. Noah tenslotte gaf tot zijn grote verdriet en ergernis, pardoes een stuk weg, waarna verder spelen geen zin meer had.

Conclusie: Ondanks de eindstand: 5,5 – 0,5, hebben wij goed partij gegeven tegen een sterkere tegenstander met gemiddeld 100 ELO-punten per speler meer dan de onzen. De stemming was na afloop wat minder euforisch, maar de spirit bleef goed en die zullen wij in de laatste ronde op 8 mei nodig hebben.
Enne…… Dat kampioensshirt goed bewaren, alleen de jaartallen even aanpassen….

Henk van Schaik

14-03-2023, SV Het Zwartewater wint weer!

Dinsdagavond ontving Het Zwartewater de schakers van Pegasus 2 uit Zwolle.
Na een uur spelen was er nog weinig tekening in de strijd, wel namen hier en daar de hoofden een wat rodere kleur aan. Zeggen ze dat schaken lichamelijk niet inspannend is….
Alleen Jaap Russchen aan bord 2 stond duidelijk beter. Toenemende druk op een achter gebleven pion, leverde niet alleen de pion op, maar ook een welhaast winnende stelling op. Jan Wiers (3) en Klaas Jan van de Vinne stonden beter, maar winst was nog ver weg. Haaye Tiggelaar (5) had zijn tegenstander in de houdgreep, maar nu nog even afmaken….
Harm de Jong (6) tenslotte, ook hij stond gelijk en even later werd aan dit bord de eerste remise overeen gekomen. Spoedig daarna kwam de verwachte winst van Jaap binnen.
En ikzelf? De partij evolueerde naar een potremise stand, waarna de vrede werd getekend.
Jan rondde, na stuk winst, zijn partij bekwaam af. Hiermee werd een 3-1 tussenstand bereikt.
Klaas Jan plaatste een taktisch remiseaanbod, dat werd aangenomen. De winst was binnen!
Als kers op de taart boekte Haaye een fraaie overwinning.

Door de overwinning van 4,5 – 1,5 nestelt Het Zwartewater zich op de 2e plaats in klasse 3C!

Nog 2 wedstrijden te gaan….

Henk van Schaik


28-11-2022, Sensatie in Kampen 

Op maandag 28 november stond de wedstrijd O&O2 – Het Zwartewater op het programma. Op voorhand werd deze wedstrijd als – moeilijk- gekwalificeerd. De vooruitzichten werden nog somberder toen bleek dat Klaas-Jan ziek was geworden, beterschap Klaas! 

Om 20.00 uur namen wij met een verbeten gezicht en een 1-0 achterstand plaats achter de borden. Na een eerste rondje langs de velden, viel mij op dat niemand slechter stond of het moest zijn dat Jan aan bord vijf het heel moeilijk had door allerlei penningen en zo. Het tweede punt wat mij opviel was dat zowel Anne als Noah hadden gerokeerd!!  Na een uurtje schaken klonk er achter mij enig geroezemoes. Wat bleek, Jan had gewonnen!? 

Een ingewikkelde dameruil, gevolgd door het verlies van een kwaliteit en even later het verlies van een stuk was teveel voor Jan’s tegenstander. Daarmee bracht Jan de wedstrijd weer in balans, 1-1. 

Ikzelf was de volgende die klaar was. Enig huiswerk bleek effectief tegen deze veel sterkere tegenstander. In de slotstelling stond ik (veel) beter, maar ik zag geen duidelijke weg naar winst. Mijn remiseaanbod werd na enige aarzeling aanvaard. 

Intussen had Noah, bord 6, een doorbraak in het centrum met twee verbonden pionnen geforceerd. Hij stond gewonnen, maar ja nu nog even afmaken en dat lukte. Stand 1,5-2,5. 

Anne, bord 4, had al eerder, met dreigende stem, zijn tegenstander al duidelijk gemaakt dat hij een remisevoorstel wel zou accepteren. Zijn tegenstander was kennelijk niet onder de indruk en ging onverdroten door. Na wisselende kansen trok Anne de vis op het droge! Stand 1,5-3,5!! 

Jaap aan bord 2 had met tegengestelde rokade, een pionnen storm losgelaten, evenwel koeltjes werd gepareerd. Uiteindelijk raakte hij verzeild in een eindspel met dubbele torens, maar met 2 pionnen minder. Dat was niet te keepen. Eindstand : 2,5-3,5. 

Dit resultaat, gevoegd bij de talrijke flesjes, zorgden voor een zeer opgewekte stemming. Het bleef nog lang onrustig in de binnenstad van Kampen. 

Henk van Schaik

Comments are closed.